Не отдавайте всяко треперене на старостта

По неофициални данни, около 30 000 души в България, страдат от Паркинсон. Това заболяване се развива постепенно, като обикновено започва с едва забележим тремор (характерното трептене) само в едната ръка. Симптомите на Паркинсоновата болест варират при всеки пациент. Ранните могат да са едва забележими и да протекат незабелязано месеци или години. Те обикновено започват от едната страна на тялото, където остават по-тежки.

Болестта естествено се свързва със стареенето, но и млади хора могат да заболеят вследствие на енцефалити, въглероден окис, тежки метални отравяния или наркотици.
СИМПТОМИ
Характерното треперене, свързвано с паркинсоновата болест често започва в ръката. При ходене, стъпките стават къси и човек започва да си провлачва краката. Мускулната скованост често се наблюдава в крайниците и врата. Нарушението в равновсието също е чест симптом. При някои пациенти се наблюдава втренчен, немигащ поглед и застинал израз на лицето. Други губят жестикулацията си и като говорят изглеждат като герои на анимацион филм. Говорът може да стане тих, монотонен или забързан, понякога може да се изговарят думите неясно, да се повтаря една и съща дума или да се колебае преди да започне да говори. В късните стадии някои пациенти демонстрират паметови нарушения и промени в яснотата на съзнанието
НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ТРЕПЕРЕЩИТЕ РЪЦЕ
Обезателно се консултирайте с вашият лекар. Не само, за да се диагностицира Паркинсонова болест, но и да се изясни дали има други причини за симптоматиката, която имате. Например треморът може да бъде т.н. есенциален тремор, който не се причинява от паркинсонизъм.
Въпреки, че болестта на Паркинсон понякога трудно се диагностицира, ранното и прецизно определяне е ключът за адекватно лечение, което може да забави развитието на болестта с години.