За дограмата, каква да е немско, българско,турско. Какво е К-стъкло

В 21 век светът се стреми към все по-голяма енергийна ефективност и пестене на изчерпващите се природни ресурси. Това е и причината голяма част от производителите в строителството да обръщат все по-голямо внимание на прозорците, през които се губи най-много топлина.

Около 40% от топлината в стаята се губи през стъклата на прозорците и в търсене на начин за значително намаляване на енергийните загуби, големите компании стигат до така нареченото К-стъкло или нискоемисийно стъкло. При него още по време на производствения процес се нанася много тънък метален отразяващ слой, обикновено сребърен или титаниев, с дебелина от едва няколко микрона. Целта на този слой е да действа като огледало, отразявайки топлинните лъчи обратно в стаята, но пропускайки светлината от вън на вътре. По този начин дома ви се затопля, без да пропуска по-голямата част от топлината през прозорците.

Нискоемисийното стъкло може да намали топлинните ви загуби с 30%, а понякога и с повече, като намалява вероятността от появата на конденз от вътрешната му страна . Това е гаранция за намаляване на сметките ви за отопление и електроенергия, както и по-голям комфорт във вашия дом.

За дограмата, каква да е немско, българско,турско

Много фирми произвеждащи пвц дограма заблуждават свойте клиенти при предлагането на различни профилни системи за дограма, било то български, немски, турски и т.н от всякакви географски. Занимавъл съм се с това много време и през ръцети ми са минали какви ли не профили, като се почне от турските и се мине през българските та се стигне до така наречените „немски профили“. И съм останъл с впечетлението че съществуват само два вида профили за производство на пвц дограма – добри и лоши профили. На повечето така наречени немски профили за производство на пвц дограма единствено името им е немско, нищо повече.

Съвсем не се различават от някои български профили, по качество и свойства и т.н, единствената разлика е само в цената. За пример мога да посоча профилите за производство на пвц дограма с марка Профилик, профил със съвремен дизайн, гладки ръбове и съваршено гладка повърхност и може би най-важната част на един пвц профил за производство на дограма, това едебелинта на съмти стени на профила, при пвц профилите на Профилинк тя е 3 мм. Това е важното на профилите за производство на пвц дограма, дебелината на външните стени и това от какъв изходен материал е използван.

Някой производители на пвц профили за дограма слагат дори рециклаж в профилите, което от своя страна намялава физико химичните свойства на самия профил за дограма. Това вие като клиент не може да го знаете и няма как да го разберете. Основното което трябва да се наблегне при избора на профил от която да е пвц дограмата е не това в коя държава е произведен, а какво качество има самия профил. Не плащайте транспортни разходи, не плайщата за подържането на по висок жизнен стъндарт на държавата в която е произведен профила за пвц дограма.

Плащайте само за самото качеството на самия продукт. И все пак профила от който е направен дограмата заема само 10-15% от целия прозорец, останалото всичко е стълопакети. По-добре при избора на дограма наблегнете на стъклопакета. За стъклопакетите ще наблегнем в друга тема по-подробно. Съвет: плащайте за качество не за име, било то немско произведено в Полша. Пазарът стана вече доста труден и самите производители не смеят да продават лош продукт.