Рак на яйчниците при по-млади жени

Най-вероятно е жените на възраст между 55 и 63 години да се разболеят от рак на яйчниците. Но той може да се появи и при по-млади жени. Около една трета от жените, които се разболяват от рак на яйчниците, са по-млади от 55 години. Около 1 от 10 случая на рак на яйчниците са при жени на възраст под 45 години.

По-младите жени с тумори на яйчниците могат да имат предизвикателства пред себе си. Кариерата, децата и бъдещото семейно планиране могат да бъдат основни проблеми. Ракът на яйчниците може да окаже влияние върху всяко от тях. Може да ви успокои фактът, че по-младите жени с най-често срещания вид рак на яйчниците се справят по-добре в дългосрочен план и се повлияват по-добре от лечението, отколкото по-възрастните жени със същата диагноза.

Защо се появява рак на яйчниците

Ракът на яйчниците се среща най-често при по-възрастни жени след менопаузата. В повечето случаи не е ясно защо се появява даден вид рак. Но има някои неща, които могат да повишат вероятността за поява на рак.

В допълнение към възрастта, рисковите фактори за рак на яйчниците включват:

  • Затлъстяване или наднормено тегло
  • Пушене
  • Късно раждане на деца или липса на деца
  • Преболедуване от рак на гърдата
  • Семейна анамнеза за рак на яйчниците, рак на гърдата или рак на дебелото черво
  • Наличие на наследствен раков синдром

Лечение на по-млади жени с рак на яйчниците

Лечението на рака на яйчниците се основава на вида на рака на яйчниците, стадия и всички специални съображения, които може да имате. В повечето случаи лечението включва операция. Възможно е да се нуждаете и от друго лечение в зависимост от това колко напреднал е ракът.

Повечето видове рак на яйчниците започват от външната повърхност на яйчниците. Наричаме ги епителни ракови заболявания. Но те са рядкост при по-младите жени. Лечението обикновено започва с операция за отстраняване на тумора. Вашият лекар може да препоръча хистеректомия, за да отстрани матката, двата яйчника и фалопиевите тръби. Това зависи от стадия и от това дали ракът е в двата яйчника. Освен ако ракът все още не е в много ранен стадий, вероятно ще ви бъде приложена и химиотерапия.

По-младите жени по-често получават други видове рак на яйчниците, които може да се нуждаят от различно лечение. Те включват:

  1. Гранични тумори. Тези тумори обикновено не растат бързо. Лекарите често ги лекуват само с операция.
  2. Зародишно Клетъчни тумори. Тези тумори започват от яйчниковите клетки в яйчника. Вашият лекар може да препоръча отстраняване на част или на целия засегнат яйчник. Лечението обикновено включва химиотерапия.
  3. Тумори от клетки на Гранулоза и Сертоли-Лайдиг или тумори на половата връв. Този тип се развива в тъканта, която поддържа и свързва яйчниците. Среща се много рядко. Лекарите обикновено откриват тези тумори в ранен стадий и ги отстраняват с операция. Понякога се нуждаете и от химиотерапия.