Кои плочки за баня са най-подходящи за вас?

Ако си задавате въпроса „Кои плочки за баня са най-подходящи за мен“, значи сте попаднали на правилното място. Естествено, всеки има свои собствени симпатии и антипатии, така че няма да навлизаме в подробности, когато става въпрос за цвят, а ще се съсредоточим предимно върху видовете плочки и покритията, тъй като това са два големи фактора, когато става въпрос за избор на плочки за баня.

Видове плочки

Когато става въпрос за плочки за домакинството, се срещат два основни вида – порцеланови и керамични. Те може да изглеждат сходни, но са много различни по отношение на функционалността и непознаването на разликата може да бъде катастрофално за вашата баня и за вашия портфейл. Затова по-долу можете да прочетете за разликите между тях.

Порцеланови плочки

При изпичането на порцелановите плочки в пещта те се изпичат при много високи температури, като се премахват кухините и се подсилва плочката, което я прави много по-здрава и издръжлива. Тъй като гранитогресните плочки са много по-здрави от керамичните, обикновено препоръчваме те да се поставят на пода, тъй като гранитогресът значително превъзхожда керамиката при натоварване от околната среда в домакинството. Освен това, поради материалите, от които са изработени, те са естествено по-устойчиви на петна, което ги прави по-лесни за поддръжка.

Керамични плочки

Керамиката не се изпича при толкова високи температури, колкото порцелана, така че е по-лесно да се прилагат дизайн, цветове и шарки по време на производствения процес, така че обикновено препоръчваме керамични плочки за стената. Това е така, защото хората забелязват плочките за стена повече, отколкото тези за под, тъй като те винаги са в полезрението на хората, затова е по-добре по-хубавите шарки да са на места, където хората наистина ги виждат. Това не означава, че керамичните плочки не могат да се поставят на пода, но рискът от напукване на плочките е много по-голям, отколкото при порцелановите плочки, тъй като те не са толкова здрави.

Покрития на плочките

Подобно на видовете плочки има две основни покрития на плочките – полирано (или гланцово) и матово, като функционалността им се различава значително.

Полирани плочки

Полираните плочки са свързани с външния вид и трансформацията, те са способни да създадат някои много впечатляващи „оптични илюзии“. Например можете да направите така, че малка стая с кутия да изглежда по-голяма чрез отразяването на светлината, която се отразява от плочките, отваряйки повече помещението и правейки го да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност. Освен това, ако помещението е затъмнено, слънцето може да се отрази от плочките и да освети помещението, което може да ви спести пари през по-тъмните месеци.

Матови плочки

Матовите плочки се фокусират повече върху функционалността, те не предлагат същите визуални ефекти, каквито се получават при полираните плочки. Те имат различни предимства, като например противоплъзгаща се структура, която е по-прилепчива, което може да бъде изключително полезно в мокри помещения като банята, където хлъзгавият мокър под може да се превърне в истинска опасност за здравето. Освен това те се справят много по-добре с мръсотията и замърсяванията, тъй като при полираните плочки отразяването на светлината обикновено подчертава мръсотията и я поставя в светлината на прожекторите. Докато при матовите плочки мръсотията и прахта се сливат с тях, което означава, че не се нуждаят от толкова много поддръжка.

Кои плочки за баня са най-добри?

След като разгледахме различните видове плочки и покрития, които се използват в банята, е време да ви помогнем да решите кои плочки за баня са най-подходящи за вас. Ще обясним различните комбинации, които често срещаме, за да можете да изберете коя е най-добрата за вас, за да изградите перфектната си баня.

Порцеланови матови плочки за под с полирани керамични плочки за стена – Това е стилът, който най-често препоръчваме, получавате порцеланова издръжливост на пода, така че плочките ви да издържат по-дълго, и получавате безопасност срещу подхлъзване, която идва с матовото покритие. Освен това можете да се наслаждавате на красивите дизайни, които керамичните плочки могат да предложат, и да не се притеснявате за повреди или напукани плочки. Най-универсалният избор, тъй като работи перфектно във всяко домакинство.

Пълен гранитогрес и мат – ще можете да бъдете спокойни, знаейки, че имате трайна и безопасна баня, чиито стени и подове няма да се нуждаят от смяна в продължение на доста години. Благодарение на матовото покритие тя ще скрие по-добре мръсотията, така че няма да се налага да се притеснявате да я почиствате всеки ден. Ниската му поддръжка го прави добър избор за семейства с деца, а благодарение на покритието му няма да е необходимо да се притеснявате и за риск от подхлъзване на водата.

Пълен порцелан и полиран – чудесен избор, ако нямате много естествена светлина в стаята или ако тя е малка, ще я изсветлите и разширите, като я преобразите напълно. Ако няма душ/баня, работи още по-добре, тъй като има малък риск от подхлъзване при разливане на вода.